Voortgezette opleiding

De voortgezette opleidingen worden twee keer per jaar georganiseerd, in het eerste kwartaal en in het laatste kwartaal. Ditmaal zal de voortgezette opleiding van november 2023 gedurende drie identieke sessies worden gehouden, zodat zoveel mogelijk personeelsleden de mogelijkheid hebben om aan deze opleiding deel te nemen.

De volgende voortgezette opleiding gaat dieper in op de omgang bij slachtoffers van seksueel geweld met een verstandelijke berperking. Het doel van deze sessie is om het ZSG-personeel meer praktische instrumenten en middelen te bieden zodat ze de best mogelijke zorg op een respectvolle manier aan deze slachtoffers kunnen verlenen, waarbij ze zichzelf ook comfortabel voelen.

Op alle 3 dagen wordt bovendien simultaanvertaling voorzien, zodat zowel Nederlandstaligen als Franstaligen zich op eender welke dag kunnen inschrijven en elkaar kunnen ontmoeten.

Agenda van de opleiding

    • 23, 28 en 30 november - Brussel

       
      Tweetalige plenaire sessie - 09u30-12u00
      Simultaanvertaling voorzien


      09u30-09u40 Inleiding - Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM)


      09u40-10u40 Validisme en het belang van toegankelijkheid voor slachtoffers van seksueel geweld met een beperking

       - Collective F.R.i.D.A (FR)

      11u00-12u00 Slachtoffers met een verstandelijke beperking: de blootstelling aan geweld en drempels om hulp te zoeken

       - Persephone vzw

      Workshops – 13u00-16u30


      Workshop 1: Het aannemen van een optimale houding tijdens het verlenen van de opvang van slachtoffers met een verstandelijke beperking

      - Te bevestigen

      Praktische oefeningen om te leren hoe je een gepaste en zorgzame houding aanneemt tegenover slachtoffers met een verstandelijke beperking met het oog op het beter begrijpen van hun limieten, hulpmiddelen en manier van kijken naar de wereld.


      Workshop 2: Het bespreekbaar maken van seksualiteit van slachtoffers met een verstandelijke beperking

       - Te bevestigen

      Praktische oefeningen om de mythes rond seksualiteit van slachtoffers met een verstandelijke beperking te ontkrachten en om te leren hoe je problemen rond seksualiteit met deze slachtoffers bespreekbaar kan maken.

Het ZSG team


Het ZSG team